5 cm…

Komende mei is het 10 jaar geleden dat mijn leven opnieuw begon. Klinkt dramatisch, maar in 1998 werd het in 1997 ontdekte aneurysma (=verwijding) in mijn aorta gerepareerd.
Daardoor loop ik nu al bijna 10 jaar met een plastic buis in mijn borstkas, maar ik heb het leven weer prima kunnen oppakken.

Afgelopen januari is er ter controle weer eens een scan gemaakt, en gisteren heb ik vernomen dat alles boven het middenrif er prima uitziet. Hart is okee, kleppen goed, het operatiegebied keurig, wel een ietwat verwijde aortaboog, maar dat is al jaren zo, en niet veranderd.

Maar…… er is vermoedelijk weer een aneurysma aanwezig, dit keer in mijn buik. En deze zou al 5 cm wijd zijn (normale diameter is ongeveer 2,5 cm).
Dus dat was slecht nieuws.

Dat het een keer ging gebeuren had ik wel gedacht: bij controle van het weefsel vlak na de operatie in 1998 is geconstateerd dat het bindweefsel van de aortawand gewoon niet goed is, en dus is de wand zwak.
Maar dat het nu alweer zover is dat er problemen zijn….

De cardioloog gaat zorgen voor een doorverwijzing naar een vaatchirurg (de aorta in de buik is niet het vakgebied van de cardioloog).
Dus maar even afwachten wat die te melden heeft.
Ik hoop dat ie de fotoos bekijkt en zegt “oooow, dat valt allemaal wel mee”.
Maar ik hou er toch ook maar voorzichtig rekening mee dat het foute boel is…..

Wordt vervolgd.

One Response to “5 cm…”

  1. Anonymous says:

    Ik hoop voor je dat het loos alarm is. 1 keer kantjeboord lijkt me wel genoeg…